Jak zavařit jahody? Výroba jahodového kompotu a marmelády
25. červenec 2014 | 13:04Máte rádi jahodový kompot nebo marmeládu a rádi byste si vyrobili vlastní z čerstvě nasbíraných plodů? V dnešním článku vám představím několik návodů, jak zavařit jahody a udělat z nich lahodný kompot nebo marmeládu.
Reklama
Proč zavařovat jahody?
Jahody jsou mimořádně lahodným ovocem. Jejich sběr probíhá v závislosti na počasí obvykle od června po celé léto. Konzumace jahod je vřele doporučována zejména díky tomu, že obsahují významné množství vitamínu C. Kromě toho v nich lze nalézt i další vitamíny.
Jaké látky jahody obsahují:
- Vitamíny C, D, E, B6
- Minerální látky – draslík, bór, fosfor, fluor
Vzhledem k tomu, že jsou jahody sezonním ovocem, je vhodné je zavařovat, abyste je měli k dispozici po celý rok.
Postupy zavařování jahod
Jahodový kompot
Na jahodový kompot si připravte 2 kilogramy jahod, 500 gramů pískového cukru a 1 litr vody.
Vodu smíchejte s cukrem, přiveďte do varu a krátce povařte. Mezitím si jahody, které musí být dostatečně zralé a zároveň pevné na stisk, vložte do čisté sklenice. Pak je zalijte připraveným nálevem a pevně uzavřete. Na zhruba 20 – 30 minut je pak vložte do trouby předehřáté na 85 stupňů Celsia.
Alternativou je příprava jahodového kompotu bez nálevu. Opět budete potřebovat na 2 kilogramy jahod zhruba 500 gramů cukru. Jahody očistěte a posypte je cukrem. Následně směs nechte zhruba 24 hodin odpočinout. Ovoce během této doby vypustí šťávu.
Směs nechte zhruba 2 minuty lehce povařit a následně vychladit. Vychlazený kompot naplňte do připravených čistých sklenic, uzavřete a opět nechte sterilizovat v troubě při teplotě 85 stupňů Celsia.
Jahodová marmeláda
Na jeden kilogram jahod budete potřebovat 500 gramů cukru, 1 pytlík želírovacího přípravku a cca 2 gramy kyseliny citronové.
Omyté jahody zbavte stopek a rozmačkejte je. Poté je přiveďte na plotně k varu a rozvařte. Přidejte asi čtvrtinu připravené dávky cukru a stále povařujte. Po pár minutách přisypte želírovací přípravek, který si předtím smícháte s několika lžícemi cukru. Celou směs pak vařte asi 10 minut. Těsně před vypršením této doby přidejte na závěr ještě kyselinu citronovou.
Povařenou směs nalijte do sklenic, ty utěsněte a umístěte do chladu ve spíži či na jiném místě.
Jak dlouho to potrvá?
Příprava jahodového kompotu s nálevem vám celkově zabere asi jednu hodinu. Bez nálevu trvá příprava o poznání déle, je totiž potřeba nechat jahody rozpustit v cukru, což zabere jeden den.
Výroba jahodové marmelády potrvá rovněž asi 1 hodinu.
Jaké budou náklady?
Za 250 gramů čerstvých jahod dáte v obchodě asi 20 – 25 Kč. Levněji vás samozřejmě vyjde jejich vlastnoruční sběr na plantážích. Nejlépe se mají ti z vás, kterým jahody rostou přímo na jejich zahrádce.
Želírovací směs pro výrobu jahodové marmelády stojí kolem 15 Kč. Jeden kilogram cukru krystalu stojí od 20 Kč výše.

Autor: Roman Beneš
Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
[Nahoru ↑]
Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
3.14 hvězdiček / Hodnoceno: 14x
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!