Jak sušit švestky v troubě?

16. říjen 2013 | 05:40

Švestky jsou chutné čerstvě natrhané ze stromu, ale také sušené. V tomto stavu je lze kromě přímé konzumace používat také do mnoha receptů. Postup procedury sušení švestek je velmi jednoduchý.

Reklama
Jak sušit švestky v troubě?Jak sušit švestky v troubě?
Reklama

Postup sušení švestek

Omytí

Před tím, než švestky budete sušit, je potřeba je nejprve důkladně omýt. Na pár minut je naložte do teplejší vody, kterou napustíte do misky nebo rovnou do dřezu (ten před tím skutečně pořádně vyčistěte).

Osušení

Švestky vyjměte již umyté z mísy a rozložte je na ručník. Nechte je dobře oschnout.

Vypeckování

Jakmile jsou všechny plody suché, přistupte k jejich vypeckování. To provedete tak, že každou pecku uchopíte do oběma rukama, prsty natrhnete a pecku vytáhnete.

Vložení do trouby

Odpeckované švestky rozložte na čistý plech nebo do nízkého hrnce tak, aby se nepřekrývaly a teplo šlo na všechny stejně. Troubu zapněte na teplotu jen kolem 50 stupňů Celsia plech do ní vložte.

 

Sušení švestek v hrnci (Zdroj: blog.cz)Sušení švestek v hrnci
Zdroj: blog.cz

 

Sušení

Sušení při konstantní teplotě provádějte zhruba 4 hodiny. Poté plech se švestkami vyjměte a nechte krátce vychladnout. Pak znovu vložte do trouby, ovšem tentokráte rozehřáté již na 70 stupňů Celsia. Na teplotu je třeba dát velký pozor.

Příliš vysoká teplota zničí jejich aroma a švestky vypustí také veškeré šťávy, takže po sušení zbude jen cosi gumového, co nebude zrovna lákadlem ke konzumaci.

Druhou fázi sušení provádějte cca 3 hodiny. Poté švestky ještě horké pokapejte trochou vody a nechte chvilku dosušit.

Uskladnění

Sušené švestky vložte do sklenice a uskladněte v chladu, suchu a temnu. Ideální je na to tedy spíž. Další možností je jejich zmražení.

Co je potřeba

  • Miska s teplou vodou
  • Utěrka, ručník
  • Plech
  • Trouba s optimálně zvolenou teplotou
  • Sklenice na uskladnění

Jak dlouho to potrvá?

Celková doba sušení švestek bude zhruba 8 hodin. Sušení probíhá ve dvou fázích, mezi nimi je nutné vyčkat, až švestky vychladnou. Další čas pak zabere jejich vkládání do připravených sklenic a uskladnění. Krátce shrnuto – na sušení budete potřebovat celý den.

Jaké budou náklady?

Sušení švestek vás nebude nic stát, pokud nepočítáte energie, které spotřebuje při svém provozu trouba.

Autor Roman Beneš

Autor: Roman Beneš

Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+


[Nahoru ↑]

Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Linkuj.cz!

Hodnocení

2.89 hvězdiček / Hodnoceno: 19x


Přidat komentář | Přihlásit k newsletteru

Čtěte také...

Jak sušit rajčata?

Jak sušit rajčata?

V minulém článku jsme se věnovali plísni u rajčat, a tak není od věci u rajčat zůstat a říct si něco o mnohem příjemnější činnosti, jež se těchto sladkých plodů týká. Řeč bude o sušení rajčat. To přináší opravdu skvělé možnosti vyrobit si doma opravdovou delikatesu se vším všudy.

Jak skládat a sušit palivové dřevo?

Jak skládat a sušit palivové dřevo?

Palivové dřevo se hodí zejména v zimních měsících, kdy s ním vytápíte doma či na chalupě. Je dobré jej mít ale do zásoby i ve chvíli, kdy rádi grilujete na zahradě, případně si v chladnějších večerech chcete zatopit v krbu. Mnozí lidé však dělají chybu v tom, že jej špatně uskladňují a používají dře…


10 tipů, jak správně prát lůžkoviny a povlečení

10 tipů, jak správně prát lůžkoviny a povlečení

Také povlečení je potřeba, stejně jako například oblečení či záclony, čas od prát, abyste jej zbavili nečistot a prachu. Dokonce se dá říci, že povlečení byste měli prát mnohem častěji nežli ostatní materiály, neboť jsou na něj kladeny mnohem větší hygienické nároky. Musíte si uvědomit, že povlečení…

Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?

Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?

O Vánocích si jistě budete chtít dopřát sladkosti a dát tak alespoň na pár dní zapomenout na diety a zdravou výživu. K vánočním hodům a pohoštění zcela nepochybně patří kromě kapra a bramborového salátu také spousta vánočního cukroví.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Blanka

středa, 30. červenec 2014
15:25

Už suším čvrtý den při padesáti stupních, ale švestky jsou stále vlhké. Mám strach, že mi zplesniví. Jak je můžu uložit, v mrazáku už není místo.


Napsal: Blanka [Odpovědět]

Marika

středa, 30. červenec 2014
15:53

to Blanka: Tak zkus na více než 50 stupňů ...


Napsal: Marika [Odpovědět] [Skrýt]