Jak sušit švestky v troubě?
16. říjen 2013 | 05:40Švestky jsou chutné čerstvě natrhané ze stromu, ale také sušené. V tomto stavu je lze kromě přímé konzumace používat také do mnoha receptů. Postup procedury sušení švestek je velmi jednoduchý.
ReklamaPostup sušení švestek
Omytí
Před tím, než švestky budete sušit, je potřeba je nejprve důkladně omýt. Na pár minut je naložte do teplejší vody, kterou napustíte do misky nebo rovnou do dřezu (ten před tím skutečně pořádně vyčistěte).
Osušení
Švestky vyjměte již umyté z mísy a rozložte je na ručník. Nechte je dobře oschnout.
Vypeckování
Jakmile jsou všechny plody suché, přistupte k jejich vypeckování. To provedete tak, že každou pecku uchopíte do oběma rukama, prsty natrhnete a pecku vytáhnete.
Vložení do trouby
Odpeckované švestky rozložte na čistý plech nebo do nízkého hrnce tak, aby se nepřekrývaly a teplo šlo na všechny stejně. Troubu zapněte na teplotu jen kolem 50 stupňů Celsia plech do ní vložte.

Zdroj: blog.cz
Sušení
Sušení při konstantní teplotě provádějte zhruba 4 hodiny. Poté plech se švestkami vyjměte a nechte krátce vychladnout. Pak znovu vložte do trouby, ovšem tentokráte rozehřáté již na 70 stupňů Celsia. Na teplotu je třeba dát velký pozor.
Příliš vysoká teplota zničí jejich aroma a švestky vypustí také veškeré šťávy, takže po sušení zbude jen cosi gumového, co nebude zrovna lákadlem ke konzumaci.
Druhou fázi sušení provádějte cca 3 hodiny. Poté švestky ještě horké pokapejte trochou vody a nechte chvilku dosušit.
Uskladnění
Sušené švestky vložte do sklenice a uskladněte v chladu, suchu a temnu. Ideální je na to tedy spíž. Další možností je jejich zmražení.
Co je potřeba
- Miska s teplou vodou
- Utěrka, ručník
- Plech
- Trouba s optimálně zvolenou teplotou
- Sklenice na uskladnění
Jak dlouho to potrvá?
Celková doba sušení švestek bude zhruba 8 hodin. Sušení probíhá ve dvou fázích, mezi nimi je nutné vyčkat, až švestky vychladnou. Další čas pak zabere jejich vkládání do připravených sklenic a uskladnění. Krátce shrnuto – na sušení budete potřebovat celý den.
Jaké budou náklady?
Sušení švestek vás nebude nic stát, pokud nepočítáte energie, které spotřebuje při svém provozu trouba.

Autor: Roman Beneš
Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
[Nahoru ↑]
Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
2.89 hvězdiček / Hodnoceno: 19x
Vložit komentář
Komentáře
Blanka
středa, 30. červenec 201415:25
Už suším čvrtý den při padesáti stupních, ale švestky jsou stále vlhké. Mám strach, že mi zplesniví. Jak je můžu uložit, v mrazáku už není místo.
Napsal: Blanka [Odpovědět]