Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?

16. prosinec 2013 | 08:36

O Vánocích si jistě budete chtít dopřát sladkosti a dát tak alespoň na pár dní zapomenout na diety a zdravou výživu. K vánočním hodům a pohoštění zcela nepochybně patří kromě kapra a bramborového salátu také spousta vánočního cukroví.

Reklama
Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?
Reklama

Existuje takřka nepřeberné množství druhů vánočního cukroví. Některé tradiční, které doma dělaly již naše babičky a po nich jsou k dispozici osvědčené recepty, si dnes představíme. Je totiž ten pravý čas se do výroby vánočního cukroví pustit. Některé druhy totiž potřebují pár dní na odležení, aby byly co nejchutnější.

1. Medové košíčky

Medové košíčky patří mezi velmi oblíbené cukroví, a to zejména u dětí. Jejich výroba je velmi jednoduchá, doporučuji je dělat zhruba týden před Vánoci.

Postup

Med rozvařte na pánci. Jakmile je rozpuštěný, odstavte jej z plotny a přidejte mandle a ořechy. Poté si vezměte klasickou kávovou lžičku a naberte směs z pánve. Tu pak vysypte do připraveného papírového košíčku. Tímto způsobem postupujte až u každé kuličky.

Co je potřeba

  • 10 velkých lžic medu
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce nasekaných mandlí
  • 1 lžíce nasekaných lískových oříšků

2. Domácí kuličky

Postup

Připravené ingredience, z nichž se vyrábí tento recept, důkladně smíchejte tak, aby vzniklo celistvé těsto. Z něj pak vytvarujte malé kuličky, které vložte na plech a pečte v troubě asi na 170 stupňů, a to po dobu cca 10 minut. Pak kuličky nechcete vychladnout. Můžou se servírovat jen tak, připravené na tácu, případně lze použít papírové košíčky.

Co je potřeba

  • 250g hladké mouky
  • 300g cukru
  • 100g lískových oříšků
  • 2 lžičky kandovaného ovoce
  • 3 vejce

3. Sacher dortíčky

Sacher dortíky jsou výborným vánočním cukrovím zejména pro ty z vás, kteří milují hodně sladké.

Postup

Všechny suroviny smíchejte, až se vzájemně dokonale spojí a vznikne tak hladké těsto. To pak nechte několik hodin uležet v chladu, nejlépe v ledničce.

Na druhý den těsto vyndejte a vyválejte na plechu, aby bylo dostatečně tenké. Následně z něj vytvarujte tvary hvězdiček. U jedné poloviny z nich udělejte veprostřed otvor. Těsto pak přeneste na plech, na který si ještě před tím položte pečicí papír. V troubě pečte asi 8 minut, a to na zhruba 170 stupňů.

Jakmile je těsto po upečení vychladlé, plné hvězdičky potřete marmeládou a položte na ně hvězdičky, které mají uprostřed výkroj. Jakmile jsou dortíky spojené, polijeme je čokoládovou polevou.

Co je potřeba

  • 420g hladké mouky
  • 140g moučkového cukru
  • 280g másla
  • 4 žloutky
  • Citronová kůra
  • Vanilka (vanilinový cukr)
  • Kakao
  • Čokoláda na vaření

4. Ořechové rohlíčky

Postup

V případě vánočního cukroví je často počáteční postup velmi podobný. I v případě ořechových rohlíčků smíchejte všechny ingredience a udělejte z nich hladké těsto, v němž nebudou žádné hrudky. Právě na tohle je potřeba dát si pozor, všechny suroviny se musí vzájemně dobře promísit. Při vypracování těsta si tak dejte opravdu záležet.

Těsto na ořechové rohlíčky po vypracování nechte na pár hodin odležet v chladničce, aby si odpočinulo a bylo vláčnější. Ideální je, pokud jej v chladničce necháte do druhého dne, mezitím se můžete pustit do přípravy jiného vánočního cukroví.

Na přípravu ořechových rohlíčků si připravte formičky. Ty pak vyplňujte. Není potřeba formy plnit příliš, spíše na dně, protože se těsto během pečení nafoukne.

Jakmile máte všechny formičky naplněné, nahřejte si troubu na asi 140 stupňů a nechte cukroví péct po dobu cca 20 minut.

Hned po vytáhnutí plechu z trouby cukroví vyklepte z formiček a nechte vychladnout. Dejte si ale pozor na to, abyste se o formičky nespálili.

Konce vychladlého cukroví pak namáčejte do rozehřáté čokoládové polevy.

Toto vánoční cukroví je dobré dělat s několikadenním předstihem. Ořechové rohlíčky jsou totiž nejlepší, pokud je pár dní necháte odležet v chladu. Budou jemnější a tím pádem i chutnější.

Co je potřeba

  • 100g hladké mouky
  • 250g moučkového cukru
  • Prášek do pečiva
  • 125g másla
  • 125g namletých vlašských ořechů

5. Pracny

Staročeské pracny, kterým se také jinak říká medvědí tlapky, jsou velmi oblíbeným vánočním cukrovím již odnepaměti. Jejich příprava je velmi snadná, do jisté míry podobná přípravě předchozího receptu.

Nejprve si ze všech surovin udělejte hladké těsto, které pak nechte přes noc odležet v chladu – v chladničce nebo ve spíži, přikryté potravinovou fólií.

Do připravených formiček, jež mohou mít různé tvary, vložte vždy těsto tak, aby bylo jen po stěnách formičky. Pokud by formička byla příliš plná, těsto by se během pečení příliš nafouklo.

Pečte v troubě na 180 stupňů po dobu asi 8 – 10 minut.

Ihned po vytáhnutí z trouby cukroví vyklepněte a obalte v moučkovém cukru.

Co je potřeba

  • 150g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 1 celé vejce
  • 1 lžička kakaa
  • 120g nadrcených vlašských ořechů
  • Trocha mleté skořice a hřebíčku

6. Vanilkové rohlíčky

Postup

Všechny suroviny vložte do mísy či na vál a vytvořte z nich celistvé a hladké těsto. Z něj si na každý rohlíček odloupněte malou kuličku, kterou pak vytvarujete do tvaru malého rohlíčku.

Připravené rohlíčky vložte na plech, v němž máte umístěný pečicí papír a pečte po dobu asi 10 minut na zhruba 180 stupňů.

Ve chvíli, kdy rohlíčky vytáhnete z trouby, vložte je do mísy, kam jste si před tím dali moučkový cukr s vanilkou. Pokud máte vanilkový lusk, podélně jej rozřízněte a špičkou nože vyškrábejte vnitřek lusku a smíchejte s moučkovým cukrem. Jako alternativu lze použít vanilinový cukr.

Rohlíčky v cukru obalujte ještě za tepla, aby se na ně cukr dobře přisál.

Co je potřeba

  • 550g hladké mouky
  • 450g másla
  • 200g mletých ořechů
  • 130g moučkového cukru + moučkový cukr na obalení dle potřeby
  • Vanilkový lusk nebo vanilinový cukr

7. Perníčky

Postup

Klasickým vánočním cukrovím podle receptu našich babiček jsou také tradiční perníčky. Opět smíchejte všechny suroviny a udělejte z nich hladké těsto, které nechte vychladnout do druhého dne.

Z těsta vykrajujte nejrůznější tvary, ideálně pomocí formiček. Vykrojené těsto pak přemístěte na plech a vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Pečte asi 10 minut, dokud cukroví nebude mít zlatavou barvu.

Ve chvíli, kdy jsou perníčky upečené, potřete je žloutkem a po vychladnutí ozdobte cukrovou polevou. Tu si vyrobíte z 1 bílku, trošky citronové šťávy a asi 150g moučkového cukru.

Co je potřeba

  • 650g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • Jedlá soda
  • 100g másla
  • 4 vejce
  • Prášek do perníku
  • 150g medu
  • Skořice
  • Kakao

8. Vosí hnízda

Mimořádně populární vánoční cukroví – to jsou vosí hnízda. Jejich výhodou je, že k přípravě není nutné pečení.

Postup

Z piškotů, másla, cukru, oříšků, mléka, rumu a kakaa vytvořte těsto. Jím pak vyplňujte připravené formy na vosí hnízda.

Pro náplň smíchejte máslo, moučkový cukr, žloutek a rum. V každém vosím hnízdě, kdy už je těsto ve formičce, udělejte uvnitř pomocí vařečky dírku. Do ní pak vlijte náplň a na dno vosího hnízda dejte piškot. Hnízdo pak vyklepněte. Pro ozdobená je možné jej namočit v čokoládové polevě.

Co je potřeba

  • Piškoty na dno vosího hnízda

Těsto:

  • 150g mletých piškotů
  • 60g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 70g mletých lískových oříšků
  • Rum

Náplň:

  • 50g másla
  • 50g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • Rum

9. Linecké cukroví

Postup

Vypracujte si těsto z hladké mouky, másla, cukru a žloutků. Poté, co je dostatečně hladké, jej nechte na pár hodin vychladnout v chladničce nebo ve spíži, přikryté fólií.

Poté si těsto rozválejte na plechu na tenký plát a postupně vykrajujte různé tvary cukroví. To vložte na plech a pečte v troubě na 180 stupňů po dobu zhruba 10 minut.

Upečené linecké cukrová potřete marmeládou, spojte a z vrchu posypte moučkovým cukrem.

Co je potřeba

Těsto:

  • 300g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 200g másla
  • 2 žloutky

Ostatní:

  • K posypání cca 150 g moučkového cukru + vanilkový cukr
  • Marmeláda

Videa:

Pro inspiraci se podívejte také na videa, kde najdete tradiční recepty na vánoční cukroví:

Plněné ořechy:

Vanilkové rohlíčky:

Vánoční kokosky:

Rumové kuličky:

Autor Roman Beneš

Autor: Roman Beneš

Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+


[Nahoru ↑]

Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Linkuj.cz!

Hodnocení

3 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Přidat komentář | Přihlásit k newsletteru

Čtěte také...

Jak ozdobit vánoční stromeček?

Jak ozdobit vánoční stromeček?

Součástí příprav před příchodem Štědrého dne je také zdobení vánočního stromečku. Někdo jej připravuje až přímo na Štědrý den, jiní si tuto oblíbenou činnost dopřávají už dříve, záleží jen na vašich zvycích. Každý z vás má jistě svůj tradiční postup, jak ozdobit vánoční stromeček. Pro jistotu je ale…

Jak pečovat o vánoční hvězdu?

Jak pečovat o vánoční hvězdu?

Vánoční hvězda je oblíbenou dekorací, která obohacuje nejednu domácnost. Tato rostlinka, která má původ v Mexiku, však vyžaduje určitou péči, jinak vám rychle uschne a opadá. Kdo by pak chtěl mít doma o Vánocích květinu, která bude mít namísto krásných červených a zelených listů je oschlé lupeny?


Jak ozdobit vánoční stůl?

Jak ozdobit vánoční stůl?

Ke správné atmosféře o vánočních svátcích je potřeba si dát záležet také na tom, jak hezky vyzdobíte vánoční stůl. Nemám tím na mysli jen to, co se na stole objeví za jídla, ale především to, jak bude stůl vypadat na pohled. Vánoce jsou svátečním časem a podle toho by také měl stůl vypadat.

Jak vyrobit stojánek na vánoční stromek

Jak vyrobit stojánek na vánoční stromek

Vánoce jsou takřka za dveřmi a spolu s tím se blíží doba, kdy budete strojit vánoční stromeček. Abyste jej však mohli umístit do pokoje, je zapotřebí mít připravený stojan, do něhož stromek před ozdobením upevníte. Výroba stojánku na vánoční stromek je velmi jednoduchá. Zaměříme se na výrobu dřevěné…




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!