Jak udělat bylinkový olej?
18. duben 2014 | 14:10Na vaření i pro studenou kuchyni jsou vhodné krom klasických olejů také ty, které jsou obohaceny o bylinky. Mají příjemné aroma a jsou díky bylinkám také o něco zdravější. Pokud si jdete pořídit bylinkový olej do obchodu či někam na trh, počítejte ale s vyšší pořizovací cenou. Chcete-li ušetřit, není nic jednoduššího, než si jej doma udělat. Existuje na to velmi jednoduchá receptura.
Reklama
Postup
Jaký olej použít?
Příprava bylinkového oleje je skutečně nenáročná. Stačí si připravit nějaký kvalitnější olej, postačí však slunečnicový. Není zapotřebí použít drahý olivový olej. Ten už má sám o sobě charakteristické aroma a bylinky by mu neprospěly, navíc se v olivovém oleji tak dobře nevylouhují jako ve slunečnicovém.
Jaké bylinky jsou vhodné?
Dále si připravte bylinky dle svého uvážení. Na výrobu oleje lze použít kupříkladu rozmarýn, bazalku, majoránku, zkrátka nějaké více aromatičtější druhy bylinek. Podstatné je, aby byly čerstvé, rozhodně nepoužívejte nasušené. Krom toho budete potřebovat také stroužek česneku.
Louhování
Připravené bylinky pečlivě opláchněte a nechte usušit. Poté je pokud možno v celku (případně jen drobně nakrájené či nalámané) vložte skrz hrdlo do lahve.
Následně vezměte stroužek česneku a opět jej vložte dovnitř lahve. Pokud vám skrz hrdlo neprojde, stačí jej přepůlit nožem.
V tuto chvíli již můžete do lahve nalít připravený slunečnicový olej, a to až navrch.
Plnou lahev hned neuzavírejte, ponechte ji zhruba den až dva otevřenou. Teprve poté ji pomocí korku důkladně uzavřete a nechte bylinky v oleji minimálně čtrnáct dní louhovat.
Po uplynutí doby louhování máte v zásadě dvě možnosti. Buď bylinky v lahvi ponecháte, nebo je vyjmete. V případě první varianty počítejte s tím, že doba trvanlivosti oleje bude maximálně v řádech několika týdnů. Ve druhém případě vám však olej vydrží klidně i dva až tři roky.
Co je potřeba
- Slunečnicový olej
- Bylinky – např. bazalka, levandule, majoránka, rozmarýn
- Česnek
- Lahev s uzavíratelným hrdlem
Jak dlouho to potrvá?
Samotná příprava zabere maximálně 5 minut. Počítejte ale s tím, že olej bude připraven k použití až cca po 14 dnech, kdy se v něm bylinky důkladně vylouhují. Olej pak můžete použít na studenou i teplou kuchyni.
Jaké budou náklady?
Náklady se zde pohybují v řádech desítek korun. Základem je nákup kvalitního slunečnicového oleje, který je na tuto recepturu nejvhodnější. Litr dobrého oleje pořídíte již kolem 80 Kč. Doporučuji nekupovat nejlevnější oleje, ty jsou vhodné spíše pro běžné užití.
Přepokládám, že použijete bylinky ze své zahrádky, což vás samozřejmě nebude nic stát. V případě, že je nemáte k dispozici, stačí zajít do obchodu, náklady budou opět v řádech desetikorun.
Autor: Roman Beneš
Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
[Nahoru ↑]
Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!