15 tipů, jak rychle a kvalitně na broušení nožů
28. srpen 2013 | 01:22Pracovat s tupým nožem je nejen nepraktické, ale zároveň to může být také nebezpečné. Nejvíce pořezání při práci v kuchyni vzniká právě v důsledku toho, že pracujete s nenaostřenými noži. Přitom se dají nože naostřit rychle, kvalitně a bez větší námahy.
ReklamaPostupy broušení nožů
- Při použití brusného kamene je dobré, aby kámen byl pořád mokrý. Broušení je pak rychlejší a efektivnější. Navlhčení proveďte třeba pomocí tekutého mýdla.
- Nůž se brousí vždy proti ostří, nikdy opačně.
- Při broušení je potřeba korigovat tlak na čepel podle toho, jak je ostří hrubé.
- Je-li ostří nože špatně zbroušené, vybruste ho na hrubém kameni.
- Při broušení si dejte pozor na to, aby úhel, pod nímž brousíte jednotlivé strany, byl stejný, zhruba 15 stupňů.
- Na obou stranách udělejte stejný počet tahů na brousku.
- Pokud chcete mít nůž hodně ostrý, bruste ho pod ostrým úhlem.
- Postačí-li menší ostrost nože, zvolte při broušení menší úhel.
- Ostrost nože ovlivní jeho trvanlivost.
- Po vybroušení ostří vyzkoušejte, například na obyčejném kousku papíru. Pokud jej snadno rozříznete, je to znak, že nůž je dobře a ostře nabroušen.
- Při broušení použijte ideálně dva brousky. Jeden s hrubšími zrny, druhý s jemnějšími.
- Nejprve použijte hrubší brousek, jemnějším pak nůž jen dobrousíte.
- Při jemném broušení méně tlačte, provádějte spíše krouživý pohyb.
- Po naostření na brousku nůž dobruste na obyčejném koženém pásku. Nůž tahejte po směru ostří. Tím se zbavíte drobných nerovností.
- Během broušení buďte opatrní. Pozor si dejte hlavně na prsty, abyste se nepořezali. Nůž po naostření vždy důkladně uschovejte do obalu nebo na určené místo v kuchyni.
Co je potřeba k broušení
- Hrubý a jemný brousek
- Tekuté mýdlo (nebo jiná tekutina na zvlhčení brousku )
- Kožený pásek
Jak dlouho broušení potrvá?
Nabroušení nože je otázkou několika málo minut. Pokud je však hodně tupý, bude činnost poměrně pracná, je potřeba si zachovat trpělivost a neustále dbát na to, abyste se nezranili.
Jaké budou náklady na broušení nože?
Brousky na nože se dají pořídit v cenových relacích od pouhých 30Kč až po speciální brousky, které stojí 300Kč a více. Dražší jsou brousky na oblíbené keramické nože.
Video
Podívejte se na to, jak se dá brousit nůž:

Autor: Roman Beneš
Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
[Nahoru ↑]
Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Vložit komentář
Komentáře
Zdeněk Vacek
pondělí, 17. únor 201407:34
Na 10- 15 stupňů se brousí japonské nože. Normální kuchyňské nože se brousí na 20 -25 stupňů.
Napsal: Zdeněk Vacek [Odpovědět]
Miroslav
úterý, 16. březen 202110:57
Tento článek se mi bude moc hodit, protože mám svůj oblíbený zavírací nůž s gravírováním, který jsem kupoval před lety z internetového obchodu army shop
Napsal: Miroslav [Odpovědět]