12 tipů, jak zamrazit houby
7. říjen 2013 | 05:14Pokud jste se letos na podzim vydali do lesa na sběr hub, jistě jste nepřišli s prázdnou. Letošní úroda se řadí mezi ty bohatší. Máte-li doma plný košík hub, dá se předpokládat, že je nezkonzumujete všechny naráz.
ReklamaPříliš velké množství zkonzumovaných hub, které jsou poměrně těžké a tělo je déle zpracovává, není příliš vhodné. Co ale udělat s houbami, aby se nezkazily? Jedním z velmi dobrých řešení je jejich zamrazení. Je ale potřeba houby zamrazit správným způsobem tak, abyste je po vytáhnutí z mrazáku mohli vůbec použít.
Postup zamražení hub
Houby předtím, než je budete vůbec vkládat do mrazničky, nejprve řádně připravte k tomuto způsobu uskladnění.
1. Očištění
V první řadě je důkladně očistěte od všech nečistot – jehličí, zeminy, listí apod. Provést to lze pomocí obyčejného ostrého kuchyňského nože.
2. Rozkrájení
Jakmile jsou houby čisté, rozkrájejte je na menší plátky. Houby není vhodné zamrazovat v celku.
3. Příprava vroucí vody
Připravte si hrnec, nelijte do něj vodu a přiveďte ji k varu.
4. Vložení hub do vody
Houby vložte do vroucí vody.
5. Spaření
Nechte vodu na houby chvilku působit, promíchejte je a sceďte. Ve vroucí vodě je nenechávejte příliš dlouho.
6. Okapání
Houby po scedění nechte důkladně okapat.
7. Rozložení na plech
Poté, co z nich odkape voda, rozložte je na plech či nějaký tác.
8. Rychlé zmrazení
Jakmile je máte na plechu či tácu, vložte je do mrazničky.
9. Vyjmutí
Ve chvíli, kdy jsou houby zmražené, což poznáte tak, že budou při promnutí chrastit, vytáhněte je z mrazničky.
10. Vložení do pytlíku
Takto připravené houby sesypte dohromady a vložte je do mikroténového pytlíku.
11. Konečné zmrazení
Pytlík uzavřete a vložte jej zpět do mrazničky. V tuto chvíli je hotovo.
12. Zmrazení malých a zdravých hub
Tuto úpravu je doporučeno použít vždy. Pouze u menších a naprosto zdravých hub je možné je zamrazit bez předchozí tepelné úpravy. Vždy je ale opět řádně očistěte.
Co je potřeba
- Nůž
- Mikroténový sáček
- Tác
- Vroucí voda
Jak dlouho to potrvá?
Výše uvedený postup zamrazení hub vám zabere několik minut. Je ale nutné počítat také s prvotním zmrazením, což je otázka spíše desítek minut. Celkově se tak dá říci, že houby zamrazíte během jednoho odpoledne.
Jaké budou náklady?
Náklady jsou nulové. Velká výhoda zamražení hub navíc spočívá v tom, že je budete moci k vaření používat prakticky po celý rok, tedy i v momentě, kdy již nebudete mít k dispozici zcela čerstvé houby, bude po sezoně.
Obecně platí, že byste zamražené houby měli spotřebovat do 12 měsíců. Stejně se dá předpokládat, že další sezonu budete zamrazovat novou várku.

Autor: Roman Beneš
Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
[Nahoru ↑]
Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
2.62 hvězdiček / Hodnoceno: 13x
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!