Jak nabrousit keramický nůž?
10. červen 2014 | 06:18Při zpracování potravin lze kromě klasických ocelových nožů používat také takzvané keramické nože. Jde o pomůcky, které jsou vyrobeny ze speciálního, velmi tvrdého materiálu – oxidu zirkoničitého. Díky tomu mají keramické nože velmi dlouhou životnost a zůstávají i po mnoha použitích dokonale ostré. Dříve či později však na broušení přeci jen přijde řada. Jak nabrousit keramický nůž, abyste jej nepoškodili a vydržel vám tak co nejdéle?
Reklama
- Co je keramický nůž
- Čím brousit keramický nůž
- Postup broušení keramického nože
- Co je potřeba
- Jaké budou náklady
Co je keramický nůž?
Čepel keramického nože je vyrobena z oxidu zirkoničitého. Ten má tvrdost 8 na Mohsově stupnici. Pro srovnání – ocel má na této stupnici tvrdost 6.
Díky tomu je keramický nůž mimořádně odolný vůči tupení. Na druhou stranu je však poměrně křehký. Je tak nutné s ním zacházet opatrně. Nelze s ním například sekat a krájet kosti, neměl by vám také upadnout na zem.
Čím brousit keramický nůž?
K broušení keramického nože použijte nejlépe diamantový brousek. Jak známo, diamant je na Mohsově stupnici ještě výše než zmíněný oxid zirkoničitý, takže je schopen si s tímto materiálem poradit.
V každém případě je zapotřebí, aby byl brousek co nejtvrdší. Pokud byste použili běžný brousek, který používáte na ocelové nože, nemělo by to žádný efekt.
Postup broušení keramického nože
Máte-li k dispozici diamantový brousek, stačí dodržet tento postup:
V první řadě zvolte správný úhel. Ten by měl být u kuchyňských nožů asi 20 stupňů.
Pomocí diamantového brousku pak pod daným úhlem přejíždějte po ostří nože, a to plynulým pohybem. Důležité je, abyste přejeli po celém ostří. Takto postupujte asi pětkrát.
To je vše. Postup je velmi jednoduchý a rychlý. Nic jiného není zapotřebí. Pokud dodržíte správný úhel (udává jej obvykle i výrobce), pak máte během chvilky svůj oblíbený keramický nůž opět dokonale ostrý.
Používáte-li doma klasické nože, pak si přečtěte 15 tipů, jak rychle a kvalitně na broušení nožů.
Co je potřeba
- Tvrdý brousek – diamantový
Jak dlouho to potrvá?
Broušení keramického nože vám zabere maximálně jednu až dvě minuty.
Jaké budou náklady?
Diamantový brousek, který je k broušení keramických nožů zdaleka nejvhodnější a doporučují jej i samotní výrobci, zakoupíte v ceně od 200 Kč. Výhodou je, že jej lze použít i na ostatní typy nožů – ocelové, titanové atd.
![Autor Roman Beneš](/reg/beny.png)
Autor: Roman Beneš
Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+
[Nahoru ↑]
Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!