Jak zavařit jahody? Výroba jahodového kompotu a marmelády

25. červenec 2014 | 13:04

Máte rádi jahodový kompot nebo marmeládu a rádi byste si vyrobili vlastní z čerstvě nasbíraných plodů? V dnešním článku vám představím několik návodů, jak zavařit jahody a udělat z nich lahodný kompot nebo marmeládu.

Reklama
Jak zavařit jahody? Výroba jahodového kompotu a marmeládyJak zavařit jahody? Výroba jahodového kompotu a marmelády

 

 

Proč zavařovat jahody?

Jahody jsou mimořádně lahodným ovocem. Jejich sběr probíhá v závislosti na počasí obvykle od června po celé léto. Konzumace jahod je vřele doporučována zejména díky tomu, že obsahují významné množství vitamínu C. Kromě toho v nich lze nalézt i další vitamíny.

Jaké látky jahody obsahují:

  • Vitamíny C, D, E, B6
  • Minerální látky – draslík, bór, fosfor, fluor

Vzhledem k tomu, že jsou jahody sezonním ovocem, je vhodné je zavařovat, abyste je měli k dispozici po celý rok.

Postupy zavařování jahod

Jahodový kompot

Na jahodový kompot si připravte 2 kilogramy jahod, 500 gramů pískového cukru a 1 litr vody.

Vodu smíchejte s cukrem, přiveďte do varu a krátce povařte. Mezitím si jahody, které musí být dostatečně zralé a zároveň pevné na stisk, vložte do čisté sklenice. Pak je zalijte připraveným nálevem a pevně uzavřete. Na zhruba 20 – 30 minut je pak vložte do trouby předehřáté na 85 stupňů Celsia.

Alternativou je příprava jahodového kompotu bez nálevu. Opět budete potřebovat na 2 kilogramy jahod zhruba 500 gramů cukru. Jahody očistěte a posypte je cukrem. Následně směs nechte zhruba 24 hodin odpočinout. Ovoce během této doby vypustí šťávu.

Směs nechte zhruba 2 minuty lehce povařit a následně vychladit. Vychlazený kompot naplňte do připravených čistých sklenic, uzavřete a opět nechte sterilizovat v troubě při teplotě 85 stupňů Celsia.

Jahodová marmeláda

Na jeden kilogram jahod budete potřebovat 500 gramů cukru, 1 pytlík želírovacího přípravku a cca 2 gramy kyseliny citronové.

Omyté jahody zbavte stopek a rozmačkejte je. Poté je přiveďte na plotně k varu a rozvařte. Přidejte asi čtvrtinu připravené dávky cukru a stále povařujte. Po pár minutách přisypte želírovací přípravek, který si předtím smícháte s několika lžícemi cukru. Celou směs pak vařte asi 10 minut. Těsně před vypršením této doby přidejte na závěr ještě kyselinu citronovou.

Povařenou směs nalijte do sklenic, ty utěsněte a umístěte do chladu ve spíži či na jiném místě.

Jak dlouho to potrvá?

Příprava jahodového kompotu s nálevem vám celkově zabere asi jednu hodinu. Bez nálevu trvá příprava o poznání déle, je totiž potřeba nechat jahody rozpustit v cukru, což zabere jeden den.

Výroba jahodové marmelády potrvá rovněž asi 1 hodinu.

Jaké budou náklady?

Za 250 gramů čerstvých jahod dáte v obchodě asi 20 – 25 Kč. Levněji vás samozřejmě vyjde jejich vlastnoruční sběr na plantážích. Nejlépe se mají ti z vás, kterým jahody rostou přímo na jejich zahrádce.

Želírovací směs pro výrobu jahodové marmelády stojí kolem 15 Kč. Jeden kilogram cukru krystalu stojí od 20 Kč výše.

Autor Roman Beneš

Autor: Roman Beneš

Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+


[Nahoru ↑]

Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Linkuj.cz!

Hodnocení

Hodnocení: 3.86 hvězdiček / Hodnoceno: 7x


Přidat komentář | Přihlásit k newsletteru

Čtěte také...

Jak zazimovat jahody?

Jak zazimovat jahody?

V podzimním čase je potřeba udělat na zahradě mnoho věcí. Mnozí z vás jistě mají vysazené jahody. Ty rovněž potřebují péči před tím, než přijde tuhá zima. Zazimování se týká nejen jahodníků, které jsou vysazeny volně na zahradě, ale i těch, které máte v truhlících na balkoně.

Vánoční dekorace: Výroba a návody, jak na to

Vánoční dekorace: Výroba a návody, jak na to

Tipů a návodů, jak vyrobit vlastní vánoční dekorace, se dá nalézt ohromné množství. Díky tomu si můžete příjemně vyzdobit svoji domácnost, aniž byste zbytečně utráceli peníze za drahé kupované dekorace. V následujícím článku si představíme, jak probíhá výroba některých vánočních dekorací.


3 tipy, jak vyrobit domácí zmrzlinu

3 tipy, jak vyrobit domácí zmrzlinu

V letních vedrech se mnozí z vás osvěžují mlsáním zmrzliny. Tu si nemusíte neustále chodit kupovat do stánku, levně a přitom velmi jednoduše si můžete vyrobit vlastní domácí zmrzlinu, která bude přinejmenším stejně tak lahodná. Variant existuje celá řada, dnes si představíme několik osvědčených post…

Jak vyrobit stojánek na vánoční stromek

Jak vyrobit stojánek na vánoční stromek

Vánoce jsou takřka za dveřmi a spolu s tím se blíží doba, kdy budete strojit vánoční stromeček. Abyste jej však mohli umístit do pokoje, je zapotřebí mít připravený stojan, do něhož stromek před ozdobením upevníte. Výroba stojánku na vánoční stromek je velmi jednoduchá. Zaměříme se na výrobu dřevěné…




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
Zadejte hlavní město ČR:
Nevyplňujte toto pole:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!