3 tipy, jak vyrobit domácí zmrzlinu

7. červenec 2014 | 04:02

V letních vedrech se mnozí z vás osvěžují mlsáním zmrzliny. Tu si nemusíte neustále chodit kupovat do stánku, levně a přitom velmi jednoduše si můžete vyrobit vlastní domácí zmrzlinu, která bude přinejmenším stejně tak lahodná. Variant existuje celá řada, dnes si představíme několik osvědčených postupů, jak rychle a snadno vyroubit domácí zmrzlinu.

Reklama
3 tipy, jak vyrobit domácí zmrzlinu3 tipy, jak vyrobit domácí zmrzlinu

 

 

Smetanová zmrzlina

Smetanová zmrzlina patří k vůbec nejoblíbenějším variantám, která chutná dětem i dospělým.

Co je potřeba

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • Vanilkový cukr
  • 200 g cukr moučka
  • 7 žloutků

Postup

Z vajec odstraňte bílky. Do žloutků v misce pak přidejte vanilkový a moučkový cukr. Směs třete do té doby, než vznikne pěna. Mléko povařte se smetanou a následně smíchejte se žloutkovou pěnou. Vše krátce povařte, aby směs zhoustla.

Hotovou směs přelijte do misky a nechte vychladnout. Po vychladnutí ji vložte na zhruba dvě až tři hodiny do mrazáku.

Smetanovou zmrzlinu můžete dochutit dle své libosti, například kousky čokolády, namletými oříšky apod.

Výhodou tohoto postupu je, že doma nemusíte mít zmrzlinovač.

Malinová zmrzlina

Maliny jsou typickým letním ovocem. Pokud doma zrovna máte čerstvé maliny, pak je můžete použít k přípravě jednoduché zmrzliny.

Co je potřeba

  • Maliny
  • Cukr krystal
  • Smetana

Postup

Maliny omyjte pod vodou tak, abyste je zbavili všech nečistot. Vložte je do misky a zasypte cukrem. Jeho množství závisí na tom, jak máte rádi sladké. Směs pak nechte odstát, maliny působením cukru vypustí šťávu.

Je-li šťáva připravena, směs propasírujte. Zbavíte se tak všech zrníček, která by jinak zbytečně kazila chuť. Do propasírované směsi přidejte smetanu a cukr, opět dle chuti. Směs nalijte do menších forem a vložte na několik hodin do mrazáku.

Tento postup můžete zvolit i pro výrobu zmrzlin jiných příchutí. Maliny se dají nahradit kupříkladu za jahody.

Čokoládová zmrzlina

Hlavně vaše děti jistě milují čokoládu, a to ve všech formách. Připravte jim tedy domácí čokoládovou zmrzlinu.

Co je potřeba

  • 100 g čokolády na vaření
  • 300 ml mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 50 g cukru
  • 30 g kakaa

Postup

Do mléka vsypte cukr a směs přiveďte na plotně k varu. Jakmile začne vřít, přisypte do ní nastrouhanou čokoládu a kakao. Odstavte ji z plotny a za stálého míchání počkejte až do doby, než se kousky čokolády zcela rozpustí.

Našlehejte si smetanu. Pak ji přidejte do povařené směsi s čokoládou a opatrně smíchejte. Vzniklou směs nalijte do misky a vložte do mrazničky. V ní je třeba zmrzlinu ponechat několik hodin. Zhruba po každé uplynulé hodině ji promíchejte. Bude tak vláčnější.

Jak dlouho to potrvá?

Příprava domácí zmrzliny je sama o sobě otázkou maximálně několika desítek minut. Počítejte ale s tím, že ji bude nutné nechat několik hodin zmrazit.

Jaké budou náklady?

Výroba domácí zmrzliny vás vyjde rozhodně levněji, než kdybyste si ji šli koupit ke stánku. Čím větší množství jí uděláte, tím vás bude jedna porce stát méně. Zde jsou přibližné ceny základních surovin pro výrobu zmrzliny:

  • smetana ke šlehání 200 ml – 20 Kč
  • 1 l mléka – 18 Kč
  • Vanilkový cukr 8 g – 8 Kč
  • Moučkový cukr 250 g – 25 Kč
  • Čokoláda na vaření 100 g – 15 Kč

Máte jiné tipy na výrobu domácí zmrzliny? Podělte se o ně s námi v komentáři.

Autor Roman Beneš

Autor: Roman Beneš

Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+


[Nahoru ↑]

Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Linkuj.cz!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář | Přihlásit k newsletteru

Čtěte také...

3 tipy, jak na domácí bělení záclon

3 tipy, jak na domácí bělení záclon

Nepomohlo vám na zašedlé záclony obyčejné praní v pračce? Pak nezoufejte, existuje několik tipů, jak docílit toho, aby se opět zaskvěly bělostí a vypadaly jako nové.

Jak vypěstovat zeleninu v bytě? Tipy na domácí pěstování

Jak vypěstovat zeleninu v bytě? Tipy na domácí pěstování

Nakupování zeleniny v obchodech vás vyjde dráž než ve chvíli, kdy si ji vypěstujete sami doma. K tomu přitom nepotřebujete mít velkou zahradu či skleník. Některé druhy zeleniny hravě vypěstujete i v obyčejném panelovém domě. Stačí vědět, jak na to, jaké podmínky jednotlivé druhy vyžadují.


Jak si vyrobit doma vlastní olej?

Jak si vyrobit doma vlastní olej?

Olej na vaření a pečení, který si kupujete balený v obchodech, je poměrně drahý, navíc ne vždy v takové kvalitě, jakou byste za danou cenu čekali. Proto mnozí z vás raději volí řešení, kdy se doma udělají olej z vlastních surovin. Stačí k tomu mít kvalitní lis na olej a během chvilky máte perfektní …

Jak se starat o knihy, aby nezestárly: Tipy na zařízení knihovny

Jak se starat o knihy, aby nezestárly: Tipy na zařízení knihovny

I v dnešní době plné moderních technologií se většina z nás ve volném čase věnuje četbě knih. Ať už se jedná o populární či odbornou literaturu. Knihy jsou ale poměrně křehkými věcmi, je tak nutné o ně pečovat, jinak by byly za pár let na vyhození, což by byla škoda. V dnešním článku se dozvíte, jak…




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
Zadejte hlavní město ČR:
Nevyplňujte toto pole:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!