Jak nabrousit keramický nůž?

10. červen 2014 | 06:18

Při zpracování potravin lze kromě klasických ocelových nožů používat také takzvané keramické nože. Jde o pomůcky, které jsou vyrobeny ze speciálního, velmi tvrdého materiálu – oxidu zirkoničitého. Díky tomu mají keramické nože velmi dlouhou životnost a zůstávají i po mnoha použitích dokonale ostré. Dříve či později však na broušení přeci jen přijde řada. Jak nabrousit keramický nůž, abyste jej nepoškodili a vydržel vám tak co nejdéle?

Reklama
Jak nabrousit keramický nůž?Jak nabrousit keramický nůž?

 

 

Co je keramický nůž?

Čepel keramického nože je vyrobena z oxidu zirkoničitého. Ten má tvrdost 8 na Mohsově stupnici. Pro srovnání – ocel má na této stupnici tvrdost 6.

Díky tomu je keramický nůž mimořádně odolný vůči tupení. Na druhou stranu je však poměrně křehký. Je tak nutné s ním zacházet opatrně. Nelze s ním například sekat a krájet kosti, neměl by vám také upadnout na zem.

Čím brousit keramický nůž?

K broušení keramického nože použijte nejlépe diamantový brousek. Jak známo, diamant je na Mohsově stupnici ještě výše než zmíněný oxid zirkoničitý, takže je schopen si s tímto materiálem poradit.

V každém případě je zapotřebí, aby byl brousek co nejtvrdší. Pokud byste použili běžný brousek, který používáte na ocelové nože, nemělo by to žádný efekt.

Postup broušení keramického nože

Máte-li k dispozici diamantový brousek, stačí dodržet tento postup:

V první řadě zvolte správný úhel. Ten by měl být u kuchyňských nožů asi 20 stupňů.

Pomocí diamantového brousku pak pod daným úhlem přejíždějte po ostří nože, a to plynulým pohybem. Důležité je, abyste přejeli po celém ostří. Takto postupujte asi pětkrát.

To je vše. Postup je velmi jednoduchý a rychlý. Nic jiného není zapotřebí. Pokud dodržíte správný úhel (udává jej obvykle i výrobce), pak máte během chvilky svůj oblíbený keramický nůž opět dokonale ostrý.

Používáte-li doma klasické nože, pak si přečtěte 15 tipů, jak rychle a kvalitně na broušení nožů.

Co je potřeba

  • Tvrdý brousek – diamantový

Jak dlouho to potrvá?

Broušení keramického nože vám zabere maximálně jednu až dvě minuty.

Jaké budou náklady?

Diamantový brousek, který je k broušení keramických nožů zdaleka nejvhodnější a doporučují jej i samotní výrobci, zakoupíte v ceně od 200 Kč. Výhodou je, že jej lze použít i na ostatní typy nožů – ocelové, titanové atd.

Autor Roman Beneš

Autor: Roman Beneš

Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+


[Nahoru ↑]

Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Linkuj.cz!

Hodnocení

3 hvězdiček / Hodnoceno: 13x


Přidat komentář | Přihlásit k newsletteru

Čtěte také...

Jak nabrousit sekyru?

Jak nabrousit sekyru?

Sekyra je nezbytným pomocníkem zejména v domácnostech, kde se topí dřívím. To je třeba před vložením do krbu nejprve nasekat na drobnější části. Dobře to však lze provést teprve tehdy, máme-li dostatečně ostrou sekyru.

Jak nabrousit řetěz u motorové pily?

Jak nabrousit řetěz u motorové pily?

Při práci na zahradě jistě mnozí z vás využívají motorovou pilu. Pomocí ní prořezáváte a kácíte stromy, případně si připravujete dřevo na topení. Ani u kvalitní pily se ale nevyhnete tomu, že po čase dojde k otupení řetězu u pily. Je tak dobré vědět, jak se provádí jeho broušení a co vše je k tomu z…




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!