Jak nabrousit keramický nůž?

10. červen 2014 | 06:18

Při zpracování potravin lze kromě klasických ocelových nožů používat také takzvané keramické nože. Jde o pomůcky, které jsou vyrobeny ze speciálního, velmi tvrdého materiálu – oxidu zirkoničitého. Díky tomu mají keramické nože velmi dlouhou životnost a zůstávají i po mnoha použitích dokonale ostré. Dříve či později však na broušení přeci jen přijde řada. Jak nabrousit keramický nůž, abyste jej nepoškodili a vydržel vám tak co nejdéle?

Reklama
Jak nabrousit keramický nůž?Jak nabrousit keramický nůž?

 

 

Co je keramický nůž?

Čepel keramického nože je vyrobena z oxidu zirkoničitého. Ten má tvrdost 8 na Mohsově stupnici. Pro srovnání – ocel má na této stupnici tvrdost 6.

Díky tomu je keramický nůž mimořádně odolný vůči tupení. Na druhou stranu je však poměrně křehký. Je tak nutné s ním zacházet opatrně. Nelze s ním například sekat a krájet kosti, neměl by vám také upadnout na zem.

Čím brousit keramický nůž?

K broušení keramického nože použijte nejlépe diamantový brousek. Jak známo, diamant je na Mohsově stupnici ještě výše než zmíněný oxid zirkoničitý, takže je schopen si s tímto materiálem poradit.

V každém případě je zapotřebí, aby byl brousek co nejtvrdší. Pokud byste použili běžný brousek, který používáte na ocelové nože, nemělo by to žádný efekt.

Postup broušení keramického nože

Máte-li k dispozici diamantový brousek, stačí dodržet tento postup:

V první řadě zvolte správný úhel. Ten by měl být u kuchyňských nožů asi 20 stupňů.

Pomocí diamantového brousku pak pod daným úhlem přejíždějte po ostří nože, a to plynulým pohybem. Důležité je, abyste přejeli po celém ostří. Takto postupujte asi pětkrát.

To je vše. Postup je velmi jednoduchý a rychlý. Nic jiného není zapotřebí. Pokud dodržíte správný úhel (udává jej obvykle i výrobce), pak máte během chvilky svůj oblíbený keramický nůž opět dokonale ostrý.

Používáte-li doma klasické nože, pak si přečtěte 15 tipů, jak rychle a kvalitně na broušení nožů.

Co je potřeba

  • Tvrdý brousek – diamantový

Jak dlouho to potrvá?

Broušení keramického nože vám zabere maximálně jednu až dvě minuty.

Jaké budou náklady?

Diamantový brousek, který je k broušení keramických nožů zdaleka nejvhodnější a doporučují jej i samotní výrobci, zakoupíte v ceně od 200 Kč. Výhodou je, že jej lze použít i na ostatní typy nožů – ocelové, titanové atd.

Autor Roman Beneš

Autor: Roman Beneš

Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+


[Nahoru ↑]

Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Linkuj.cz!

Hodnocení

4 hvězdiček / Hodnoceno: 5x


Přidat komentář | Přihlásit k newsletteru

Čtěte také...

Jak nabrousit sekyru?

Jak nabrousit sekyru?

Sekyra je nezbytným pomocníkem zejména v domácnostech, kde se topí dřívím. To je třeba před vložením do krbu nejprve nasekat na drobnější části. Dobře to však lze provést teprve tehdy, máme-li dostatečně ostrou sekyru.

Jak nabrousit řetěz u motorové pily?

Jak nabrousit řetěz u motorové pily?

Při práci na zahradě jistě mnozí z vás využívají motorovou pilu. Pomocí ní prořezáváte a kácíte stromy, případně si připravujete dřevo na topení. Ani u kvalitní pily se ale nevyhnete tomu, že po čase dojde k otupení řetězu u pily. Je tak dobré vědět, jak se provádí jeho broušení a co vše je k tomu z…




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Chas

pátek, 5. duben 2019
05:31

Amazing things here. I'm very happy to see your article.
Thank you so much and I am having a look ahead
to touch you. Will you please drop me a e-mail?


Napsal: Chas [Odpovědět]

Marti

neděle, 7. duben 2019
21:12

Good response in return of this matter with solid
arguments and describing the whole thing concerning that.


Napsal: Marti [Odpovědět]

Tilly

pondělí, 8. duben 2019
09:16

I don't even know the way I stopped up here,
but I believed this post was once great.
I do not recognise who you might be but certainly you're going to a
well-known blogger when you aren't already. Cheers!


Napsal: Tilly [Odpovědět]

Lavonne

středa, 10. duben 2019
08:42

I think this is among the most significant information for me.
And i'm glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style
is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers