Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy?

7. říjen 2015 | 10:05

Podzim je obdobím, kdy nastává ideální čas na sběr zralých vlašských ořechů. I jediný ořešák vám může přinést poměrně bohatou úrodu. Je tak nepravděpodobné, že byste je byli schopni všechny spotřebovat během několika dní. Co tedy dělat s vlašskými ořechy, pokud je chcete mít do zásoby na celý rok? Existuje několik možností uchovávání.

Reklama
Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com

Proč skladovat ořechy?

Vlašské ořechy jsou pro svůj vysoký obsah vitamínů B, E i dalších látek významným doplňkem stravy. Dají se konzumovat jen tak, ještě více se ale uplatní při přípravě nejrůznějších druhů jídel – hlavních i třeba dezertů v podobě koláčů apod. Skladování je dobré si nastudovat v okamžiku, kdy na zahradě máte ořešáky, které mají každým rokem hodně plodů. Díky uchovávání je pak můžete v kuchyni používat celý rok až do další sklizně.

Postupy uchovávání

Ať už zvolíte jakýkoliv z následujících postupů, vždy je dobré nechat vlašské ořechy nejprve dobře vyschnout. Všechny ořechy tak nejprve očistěte. Pozor dejte na to, že vlašské ořechy barví. Očištěné je na zhruba 5 – 6 týdnů uložte do síťového pytle a zavěste je na teplé a suché místo. Ořechy se mají sušit při teplotě do 25 °C. Při vyšších teplotách totiž začíná docházet k oxidaci, na jejímž základě zhořknou a ztratí tak onu příjemnou chuť. Budou jednoduše na vyhození.

Zamrazení

Uschlé ořechy se dají skladovat v mrazáku. V něm při stálé teplotě pod bodem mrazu vydrží klidně i ¾ roku, aniž by došlo ke snížení jejich chuťové a vzhledové kvality. Výhodou je, že zmrazené vlašské ořechy můžete ihned použít při vaření, dají se velmi snadno krájet a strouhat. Do mrazáku je uschovejte v pevně uzavřené plastové krabičce, případně mikrotenovém sáčku. Je důležité, aby nepřišly do kontaktu s ostatními potravinami, které v mrazničce máte uložené.

Uložení do lednice

Pokud doma či na chatě nemáte k dispozici mrazák, dá se využít i chladnička. Zde však ořechy vydrží podstatně kratší dobu, zhruba 3 – 4 měsíce.

Naložení do medu

Zajímavým řešením je naložení vlašských ořechů do medu. Stačí je vložit do sklenice a promíchat s medem v poměru 1:1.

Zavaření

Vlašské ořechy někteří z nás také zavařují. V tomto případě si připravte perfektně čistou sklenici. Do ní nasypte ořechy a neprodyšně ji uzavřete víčkem. Při zavařování musí být sklenice potopené ve vodě. Praktické je nechat je po dobu zavařování zatížení. Zavařujete přibližně 90 minut při teplotě kolem 85 stupňů Celsia. Po vytáhnutí ochladíte a uskladníte na temné místo. Takto zavařené ořechy vám vydrží i několik měsíců.

Autor Roman Beneš

Autor: Roman Beneš

Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+


[Nahoru ↑]

Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Linkuj.cz!

Hodnocení

Hodnocení: 2.25 hvězdiček / Hodnoceno: 4x


Přidat komentář | Přihlásit k newsletteru

Čtěte také...

Jak odstranit skvrny od ořechů z rukou i z oblečení?

Jak odstranit skvrny od ořechů z rukou i z oblečení?

Při loupání ořechů, které patří k oblíbeným ingrediencím v domácí kuchyni, nastává problém s tím, že ořechy barví. Poznáte to nejen na oblečení, pokud se s nimi dostane do kontaktu, ale i přímo na rukou, kterými ořechy loupete.

Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?

Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?

O Vánocích si jistě budete chtít dopřát sladkosti a dát tak alespoň na pár dní zapomenout na diety a zdravou výživu. K vánočním hodům a pohoštění zcela nepochybně patří kromě kapra a bramborového salátu také spousta vánočního cukroví.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:
Zadejte hlavní město ČR:
Nevyplňujte toto pole:


Komentáře

Prokopova Věra

úterý, 5. leden 2016
20:33

Mám zkušenosti že i nastrouhané ořechy se dají zavařovat a vydrží i rok.


Napsal: Prokopova Věra [Odpovědět]

JANA

středa, 26. říjen 2016
22:56

ja je jednoduse vyloupu a zavickuju do 3LITROVE SKLENICE A NECHAM V KOMORE NEBO NA TMAVEM MISTE.


Napsal: JANA [Odpovědět]