Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy?

7. říjen 2015 | 10:05

Podzim je obdobím, kdy nastává ideální čas na sběr zralých vlašských ořechů. I jediný ořešák vám může přinést poměrně bohatou úrodu. Je tak nepravděpodobné, že byste je byli schopni všechny spotřebovat během několika dní. Co tedy dělat s vlašskými ořechy, pokud je chcete mít do zásoby na celý rok? Existuje několik možností uchovávání.

Reklama
Zdroj: pixabay.comZdroj: pixabay.com

Proč skladovat ořechy?

Vlašské ořechy jsou pro svůj vysoký obsah vitamínů B, E i dalších látek významným doplňkem stravy. Dají se konzumovat jen tak, ještě více se ale uplatní při přípravě nejrůznějších druhů jídel – hlavních i třeba dezertů v podobě koláčů apod. Skladování je dobré si nastudovat v okamžiku, kdy na zahradě máte ořešáky, které mají každým rokem hodně plodů. Díky uchovávání je pak můžete v kuchyni používat celý rok až do další sklizně.

Postupy uchovávání

Ať už zvolíte jakýkoliv z následujících postupů, vždy je dobré nechat vlašské ořechy nejprve dobře vyschnout. Všechny ořechy tak nejprve očistěte. Pozor dejte na to, že vlašské ořechy barví. Očištěné je na zhruba 5 – 6 týdnů uložte do síťového pytle a zavěste je na teplé a suché místo. Ořechy se mají sušit při teplotě do 25 °C. Při vyšších teplotách totiž začíná docházet k oxidaci, na jejímž základě zhořknou a ztratí tak onu příjemnou chuť. Budou jednoduše na vyhození.

Zamrazení

Uschlé ořechy se dají skladovat v mrazáku. V něm při stálé teplotě pod bodem mrazu vydrží klidně i ¾ roku, aniž by došlo ke snížení jejich chuťové a vzhledové kvality. Výhodou je, že zmrazené vlašské ořechy můžete ihned použít při vaření, dají se velmi snadno krájet a strouhat. Do mrazáku je uschovejte v pevně uzavřené plastové krabičce, případně mikrotenovém sáčku. Je důležité, aby nepřišly do kontaktu s ostatními potravinami, které v mrazničce máte uložené.

Uložení do lednice

Pokud doma či na chatě nemáte k dispozici mrazák, dá se využít i chladnička. Zde však ořechy vydrží podstatně kratší dobu, zhruba 3 – 4 měsíce.

Naložení do medu

Zajímavým řešením je naložení vlašských ořechů do medu. Stačí je vložit do sklenice a promíchat s medem v poměru 1:1.

Zavaření

Vlašské ořechy někteří z nás také zavařují. V tomto případě si připravte perfektně čistou sklenici. Do ní nasypte ořechy a neprodyšně ji uzavřete víčkem. Při zavařování musí být sklenice potopené ve vodě. Praktické je nechat je po dobu zavařování zatížení. Zavařujete přibližně 90 minut při teplotě kolem 85 stupňů Celsia. Po vytáhnutí ochladíte a uskladníte na temné místo. Takto zavařené ořechy vám vydrží i několik měsíců.

Autor Roman Beneš

Autor: Roman Beneš

Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+


[Nahoru ↑]

Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Linkuj.cz!

Hodnocení

2.6 hvězdiček / Hodnoceno: 5x


Přidat komentář | Přihlásit k newsletteru

Čtěte také...

Jak odstranit skvrny od ořechů z rukou i z oblečení?

Jak odstranit skvrny od ořechů z rukou i z oblečení?

Při loupání ořechů, které patří k oblíbeným ingrediencím v domácí kuchyni, nastává problém s tím, že ořechy barví. Poznáte to nejen na oblečení, pokud se s nimi dostane do kontaktu, ale i přímo na rukou, kterými ořechy loupete.

Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?

Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?

O Vánocích si jistě budete chtít dopřát sladkosti a dát tak alespoň na pár dní zapomenout na diety a zdravou výživu. K vánočním hodům a pohoštění zcela nepochybně patří kromě kapra a bramborového salátu také spousta vánočního cukroví.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Marla

pátek, 5. říjen 2018
02:10

We're a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
Your website provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire
community will be thankful to you.


Napsal: Marla [Odpovědět]

Prokopova Věra

úterý, 5. leden 2016
20:33

Mám zkušenosti že i nastrouhané ořechy se dají zavařovat a vydrží i rok.


Napsal: Prokopova Věra [Odpovědět]

Charissa

úterý, 9. říjen 2018
04:21

I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!

I'll go ahead and bookmark your website to come back down the road.
All the best


Maisie

pátek, 19. říjen 2018
13:13

I think this is one of the most important information for me.
And i'm glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is
great, the articles is really great : D. Good job, cheers


Ashli

neděle, 21. říjen 2018
16:31

I am in fact grateful to the owner of this site who has shared this fantastic post at at this time.


Napsal: Ashli [Odpovědět]

JANA

středa, 26. říjen 2016
22:56

ja je jednoduse vyloupu a zavickuju do 3LITROVE SKLENICE A NECHAM V KOMORE NEBO NA TMAVEM MISTE.


Napsal: JANA [Odpovědět]

Michel

neděle, 28. říjen 2018
00:04

I blog frequently and I genuinely appreciate your content.
The article has truly peaked my interest. I'm going to take
a note of your site and keep checking for new details about once per week.

I opted in for your Feed too.


Harold

pondělí, 29. říjen 2018
20:00

This is the perfect webpage for anybody who wishes to understand this topic.
You understand so much its almost tough to argue
with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put
a new spin on a subject which has been written about for years.
Excellent stuff, just excellent!


Lourdes

sobota, 3. listopad 2018
02:00

Hi there, I want to subscribe for this blog to take
most up-to-date updates, so where can i do it please help.


Adele

úterý, 6. listopad 2018
11:22

Wow, this article is nice, my sister is analyzing such things, so I am going to convey her.


Napsal: Adele [Odpovědět]

Ulrike

čtvrtek, 15. listopad 2018
02:04

great post, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not understand this.
You should proceed your writing. I am confident, you have a huge readers' base already!


Princess

neděle, 18. listopad 2018
17:55

wonderful put up, very informative. I ponder why the other specialists of this sector do not notice this.

You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers' base already!