Jak sušit švestky v troubě?

16. říjen 2013 | 05:40

Švestky jsou chutné čerstvě natrhané ze stromu, ale také sušené. V tomto stavu je lze kromě přímé konzumace používat také do mnoha receptů. Postup procedury sušení švestek je velmi jednoduchý.

Reklama
Jak sušit švestky v troubě?Jak sušit švestky v troubě?
Reklama

Postup sušení švestek

Omytí

Před tím, než švestky budete sušit, je potřeba je nejprve důkladně omýt. Na pár minut je naložte do teplejší vody, kterou napustíte do misky nebo rovnou do dřezu (ten před tím skutečně pořádně vyčistěte).

Osušení

Švestky vyjměte již umyté z mísy a rozložte je na ručník. Nechte je dobře oschnout.

Vypeckování

Jakmile jsou všechny plody suché, přistupte k jejich vypeckování. To provedete tak, že každou pecku uchopíte do oběma rukama, prsty natrhnete a pecku vytáhnete.

Vložení do trouby

Odpeckované švestky rozložte na čistý plech nebo do nízkého hrnce tak, aby se nepřekrývaly a teplo šlo na všechny stejně. Troubu zapněte na teplotu jen kolem 50 stupňů Celsia plech do ní vložte.

 

Sušení švestek v hrnci (Zdroj: blog.cz)Sušení švestek v hrnci
Zdroj: blog.cz

 

Sušení

Sušení při konstantní teplotě provádějte zhruba 4 hodiny. Poté plech se švestkami vyjměte a nechte krátce vychladnout. Pak znovu vložte do trouby, ovšem tentokráte rozehřáté již na 70 stupňů Celsia. Na teplotu je třeba dát velký pozor.

Příliš vysoká teplota zničí jejich aroma a švestky vypustí také veškeré šťávy, takže po sušení zbude jen cosi gumového, co nebude zrovna lákadlem ke konzumaci.

Druhou fázi sušení provádějte cca 3 hodiny. Poté švestky ještě horké pokapejte trochou vody a nechte chvilku dosušit.

Uskladnění

Sušené švestky vložte do sklenice a uskladněte v chladu, suchu a temnu. Ideální je na to tedy spíž. Další možností je jejich zmražení.

Co je potřeba

  • Miska s teplou vodou
  • Utěrka, ručník
  • Plech
  • Trouba s optimálně zvolenou teplotou
  • Sklenice na uskladnění

Jak dlouho to potrvá?

Celková doba sušení švestek bude zhruba 8 hodin. Sušení probíhá ve dvou fázích, mezi nimi je nutné vyčkat, až švestky vychladnou. Další čas pak zabere jejich vkládání do připravených sklenic a uskladnění. Krátce shrnuto – na sušení budete potřebovat celý den.

Jaké budou náklady?

Sušení švestek vás nebude nic stát, pokud nepočítáte energie, které spotřebuje při svém provozu trouba.

Autor Roman Beneš

Autor: Roman Beneš

Autor pravidelně připívá na weby, které se věnují tématice bydlení a financí. Profil zde: Google+


[Nahoru ↑]

Znáte nějaký lepší způsob? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Linkuj.cz!

Hodnocení

2.4 hvězdiček / Hodnoceno: 10x


Přidat komentář | Přihlásit k newsletteru

Čtěte také...

Jak sušit rajčata?

Jak sušit rajčata?

V minulém článku jsme se věnovali plísni u rajčat, a tak není od věci u rajčat zůstat a říct si něco o mnohem příjemnější činnosti, jež se těchto sladkých plodů týká. Řeč bude o sušení rajčat. To přináší opravdu skvělé možnosti vyrobit si doma opravdovou delikatesu se vším všudy.

Jak skládat a sušit palivové dřevo?

Jak skládat a sušit palivové dřevo?

Palivové dřevo se hodí zejména v zimních měsících, kdy s ním vytápíte doma či na chalupě. Je dobré jej mít ale do zásoby i ve chvíli, kdy rádi grilujete na zahradě, případně si v chladnějších večerech chcete zatopit v krbu. Mnozí lidé však dělají chybu v tom, že jej špatně uskladňují a používají dře…


10 tipů, jak správně prát lůžkoviny a povlečení

10 tipů, jak správně prát lůžkoviny a povlečení

Také povlečení je potřeba, stejně jako například oblečení či záclony, čas od prát, abyste jej zbavili nečistot a prachu. Dokonce se dá říci, že povlečení byste měli prát mnohem častěji nežli ostatní materiály, neboť jsou na něj kladeny mnohem větší hygienické nároky. Musíte si uvědomit, že povlečení…

Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?

Jak na dobré a rychlé vánoční cukroví?

O Vánocích si jistě budete chtít dopřát sladkosti a dát tak alespoň na pár dní zapomenout na diety a zdravou výživu. K vánočním hodům a pohoštění zcela nepochybně patří kromě kapra a bramborového salátu také spousta vánočního cukroví.




Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Noah

pátek, 7. červen 2019
23:02

What i do not understood is actually how you're no longer actually a lot more
smartly-liked than you might be now. You are so intelligent.
You realize thus considerably when it comes
to this subject, produced me in my opinion imagine it from so many
various angles. Its like men and women are not interested until it is something to do with Girl gaga!
Your individual stuffs nice. Always take care of it up!


Napsal: Noah [Odpovědět]

Jorja

sobota, 6. říjen 2018
17:34

This is my first time go to see at here and i am genuinely happy to read all at single place.


Napsal: Jorja [Odpovědět]

Jaclyn

středa, 10. říjen 2018
09:04

Appreciating the persistence you put into your site and detailed information you present.
It's good to come across a blog every once in a while
that isn't the same unwanted rehashed information. Fantastic read!
I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to
my Google account.


Marilou

sobota, 27. říjen 2018
11:01

I do believe all the concepts you've introduced in your post.
They're really convincing and will definitely work. Still, the posts are too brief for newbies.
May you please prolong them a little from subsequent time?

Thank you for the post.


Liza

neděle, 28. říjen 2018
09:10

If some one wants to be updated with most up-to-date technologies afterward he must be pay a visit this website and be up to date everyday.


Napsal: Liza [Odpovědět]

Izetta

neděle, 4. listopad 2018
03:05

If some one wishes expert view concerning running a blog afterward i propose him/her to pay a visit this website, Keep up the
good work.


Emma

úterý, 6. listopad 2018
17:00

Right now it seems like Wordpress is the best blogging platform available right now.
(from what I've read) Is that what you are using on your blog?


Napsal: Emma [Odpovědět]

Finlay

sobota, 30. březen 2019
04:26

Hello my family member! I want to say that this article is awesome, great
written and come with approximately all significant infos.
I'd like to see more posts like this .


Blanka

středa, 30. červenec 2014
15:25

Už suším čvrtý den při padesáti stupních, ale švestky jsou stále vlhké. Mám strach, že mi zplesniví. Jak je můžu uložit, v mrazáku už není místo.


Napsal: Blanka [Odpovědět]

Marika

středa, 30. červenec 2014
15:53

to Blanka: Tak zkus na více než 50 stupňů ...


Napsal: Marika [Odpovědět] [Skrýt]

Layla

pondělí, 22. duben 2019
09:03

If you are going for best contents like myself, just go to see this web page
every day as it presents feature contents, thanks


Napsal: Layla [Odpovědět]

Shalanda

středa, 24. duben 2019
16:50

Good blog post. I certainly appreciate this website.
Thanks!


Brittany

čtvrtek, 9. květen 2019
01:49

Greate pieces. Keep writing such kind of information on your site.
Im really impressed by your site.
Hey there, You have done an incredible job. I'll definitely digg it and in my opinion recommend
to my friends. I'm sure they will be benefited from this site.


Hugo

čtvrtek, 9. květen 2019
07:31

What's up colleagues, pleasant article and pleasant arguments commented here,
I am in fact enjoying by these.


Napsal: Hugo [Odpovědět]

Valarie

neděle, 12. květen 2019
09:42

Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and
gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell
to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it
pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!


Monroe

středa, 15. květen 2019
08:51

I feel this is among the such a lot important information for me.
And i am glad reading your article. However wanna statement on few normal issues, The site taste is great,
the articles is truly excellent : D. Excellent job, cheers


Antoinette

čtvrtek, 16. květen 2019
04:18

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and
wished to say that I've truly enjoyed surfing around your blog
posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope
you write again soon!